A kiváló minőségű borokat nyugalomban, szabályozott környezetben kell tárolni: csak ilyen körülmények között fejlődhetnek ki a palackban az összetett aromák és a finom zamatok. A rezgések, a szagok és az UV fény mind befolyásolja ezt a fejlődési folyamatot. Az ultraibolya fény például biokémiai folyamatokat indíthat be a borban, amelyek nyomán megváltozik az íze és a színe. Ha elsétálunk a bor közelében, a lépésünk által keltett rezgések megzavarhatják a bor molekuláit, ami hátrányosan befolyásolja az érési folyamatot.
Ultramodern technológiák a bor szerelmeseinek
De mi is az optimális hőmérséklet?
A vörösborokat 14°C és 18°C fok között szokás fogyasztani. Az általános szabály: minél korosabb a bor, annál magasabb a hőmérséklet. A száraz, friss fehérbor 8°C-ra hűtendő. Az érettebb, testesebb fehérboroknak akár 12°C-ra is szükségük lehet, hogy teljesen kibontakoztassák ízvilágukat, míg az édes borok hűvösebben, 6°C és 8°C között érzik jól magukat. Ahhoz pedig, hogy a pezsgő vagy habzóbor megpezsegtesse a szájpadlást, legalább 8°C-ra kell hűtenünk. Persze mindenkinek más az ízlése, így érdemes lehet kísérletezni a különböző hőfokokkal: így kideríthetjük, hol élvezzük a legjobban a borokat.