Bor szakértelem

Bor szakértelem


2020. 09. 24.

Bor – Ínyencek kultúrája Családi vendégség, egy látogatóba érkező jó barát, vagy csak egy csendes, nyugodt este otthon – tökéletes alkalmak arra, hogy kinyissunk egy palack kiváló bort. Ahhoz, hogy a szeretettel művelt, gondosan érlelt bor zamata a maga teljességében kibontakozhasson, nagy műgonddal kell bánnunk vele. A legfinomabb borokat ideális körülmények között, pontosan meghatározott hőfokon kell tárolnunk; fogyasztásuk csak így válhat kiemelkedő élvezetté.

Megteremtjük a lehető legkiválóbb tárolási körülményeket

A kiváló minőségű borokat nyugalomban, szabályozott környezetben kell tárolni: csak ilyen körülmények között fejlődhetnek ki a palackban az összetett aromák és a finom zamatok. A rezgések, a szagok és az UV fény mind befolyásolja ezt a fejlődési folyamatot. Az ultraibolya fény például biokémiai folyamatokat indíthat be a borban, amelyek nyomán megváltozik az íze és a színe. Ha elsétálunk a bor közelében, a lépésünk által keltett rezgések megzavarhatják a bor molekuláit, ami hátrányosan befolyásolja az érési folyamatot.

Ultramodern technológiák a bor szerelmeseinek

https://home.liebherr.com/media/hau/images/wine/wine-special/liebherr-electronic-display_img_560x375.jpg

 

De mi is az optimális hőmérséklet?

A vörösborokat 14°C és 18°C fok között szokás fogyasztani. Az általános szabály: minél korosabb a bor, annál magasabb a hőmérséklet. A száraz, friss fehérbor 8°C-ra hűtendő. Az érettebb, testesebb fehérboroknak akár 12°C-ra is szükségük lehet, hogy teljesen kibontakoztassák ízvilágukat, míg az édes borok hűvösebben, 6°C és 8°C között érzik jól magukat. Ahhoz pedig, hogy a pezsgő vagy habzóbor megpezsegtesse a szájpadlást, legalább 8°C-ra kell hűtenünk. Persze mindenkinek más az ízlése, így érdemes lehet kísérletezni a különböző hőfokokkal: így kideríthetjük, hol élvezzük a legjobban a borokat.

https://home.liebherr.com/media/hau/images/wine/wine-special/wine-special-content/liebherr-tasting-wine-1_img_310.jpg

Liebherr PREMIUMHUTO.HU